Joukkoliikenne
Joukkoliikenne on olennainen osa liikennejärjestelmää!
🚌 🚄 🚇
Etusivu / Liikenteen tulevaisuus / Kulkumuodot / Joukkoliikenne
Perustietoa 👁🗨
Joukkoliikenne, eli nimensä mukaisesti liikenne, jossa kuljetetaan joukkoja. Joukkoliikenne on tärkeä palvelu kaupunkien kannalta. Se mahdollistaa töihin, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja kaikkialle muualle. Se on tilatehokas ja hyvin suunniteltuna myös sujuva liikkumisväline. Joukkoliikenteen toimivuus ja sen houkuttelevuus ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan sitä pitää edistää ja keinoja siihen on monia. Edelleen annamme aivan liikaa tilaa yksityisautolle, joka lopulta ei ole niin tehokas kulkumuoto on monet luulevat. Lue aiheesta lisää täältä. Joukkoliikennettä kehittämällä yhdessä muiden kestävien liikkumismuotojen kanssa saamme edistettyä yksityisautoilun vähentämistä ja kaupunkien ja niiden välisten yhteyksien olosuhteiden parantumista. Minkälaista
Joukkoliikenteen hyödyt ➕
Joukkoliikenne hyödyttää ihmisiä paljonkin, sillä se kuljettaa ihmisiä paikasta toiseen. Pandemia on osoittanut, kuinka kriittinen ja tärkeä palvelu joukkoliikenne on. Kun joukkoliikenne on kunnossa se houkuttelee matkustajia. Joukkoliikenteen houkutellessa matkustajia, voidaan vähentää ruuhkia, parantaa ilmanlaatua ja vähentää liikenteen päästöjä. Yhteen bussiin, puhumattakaan raitiotiestä tai metrosta mahtuu hyvin monta henkilöautollista ihmistä. Joukkoliikenne on siis hyvin tilaa säästävää, kun paljon ihmisiä saadaan tehokkaasti kuljetettua samassa kulkuvälineessä. Joukkoliikenteellä myös liikenteen kustannuksia voidaan alentaa yksittäisten ihmisten osalta, kun matkustajat jakavat liikennöinnistä aiheutuvat kulut keskenään lipputulojen muodossa. Hyödyksi voidaan laskea myös sen, että matka-ajan voi käyttää hyödyksi: lukemalla, katsellen videoita tai tehden vaikka töitä sen sijaan, että vääntäisi rattia ruuhkassa. Joukkoliikenteestä käyttäjä saa myös terveyshyötyjä, koska joukkoliikenteen käyttäjä ottaa tutkitusti keskimäärin n. 2000 askelta enemmän, kuin autoilija. Toisaalta yhdistämällä joukkoliikenteen matkaan liityntäliikennettä joko mikromobiliteetilla tai liityntäpysäköinnillä saa käyttäjä siinäkin positiivisia terveysvaikutuksia (kun matka tehdään pyörällä), samalla kun ilmasto ja kaupunkiympäristö kiittää!
Joukkoliikenne osana MaaS:ia 🚏
Joukkoliikenteen merkitys myös liikkuminen palveluna eli MaaS- konseptissa on roolinsa. Toimiva MaaS tarvitsee tuekseen toimivan ja sujuvan joukkoliikenteen, jossa linjasto on selkeä, vuoroja kulkee tiuhaan ja nopeasti sekä vaihto kulkuvälineestä toiseen on helppoa ja vaivatonta. Erilaiset sovellukset luovat MaaS:n toimivuuden ja käyttäjä voi hakea ja maksaa matkasta yhdellä sovelluksella. Näin käyttäjä voi tehdä alkumatkan esimerkiki sähköpotkulaudalla, matkustaa joukkoliikenteellä kuten bussilla ja tehdä loppumatkan kaupunkipyörällä. Tämä on MaaS:ia parhaimmillaan! Se voi tuoda merkittävästi lisää matkustajia joukkoliikenteeseen, jonka vuoksi esimerkiksi vahvoihin runkolinjoihin on syytä panostaa muiden kulkuvälineiden integroinnin yhteyteen. MaaS:n idea on tarjota "ovelta ovelle"- palvelua erilaisin paketein ja edulliseen hintaan oman autoon verrattuna.
Joukkoliikenteen käytön lisäämisen keinot 📈
Selkeä ja tiheä linjasto
Selkeä ja tiheä linjasto on joukkoliikenteen yksi houkuttelevuuteen vaikuttava asia. Linjaston ollessa selkeä, harvoin käyttäväkin saa nopeasti linjastorakenteen selville. Tiheä vuoroväli puolestaan lyhentää odotus- ja vaihtoaikoja ja tarjoaa mahdollisuuden aikatauluvapaaseen liikkumiseen. Sekava linjasto ja harvat vuorovälit ei palvele hyvin, siksi myöskään joukkoliikenteeseen on kovin hankala houkutella ihmisiä.
Runkolinjat kulkevat tihein vuorovälein ja joiden liikennönti on nopeaa joukkoliikennetuuksien ja etenevien reittien ansiosta. Ne kulkevat nopeita ja ilman kiertoja olevia reittejä kaupungin merkittävimpien keskusten kuten ostoskeskuksten, oppilaitosten, työpaikkakeskittymien ja asuinalueiden väleillä. Hyvä tapa tiivistää kaupunkia joukkoliikenneakselille.
Liityntälinjat, jotka tunnetaan myös nimellä syöttölinjat tuovat matkustajia näiden linjojen alueilta tihein vuorovälein ja sujuvan liikkumisen runkolinjojen varrelle. Liityntälinjojen olisi vaihtojen ja houkuttelevuuden vuoksi oltava tarpeeksi tiheä.
Työ-, koululais- ja palveluliikenne palvelevat nimensämukaisesti ensisijaisesti kyseisiä matkustajaryhmiä. Useimmiten kuka tahansa saa kuitenkin näillä linjoilla matkustaa. Työ- ja koululaislinjat kulkee yleensä ruuhka-aikoihin koululaisten ja valtaosan työntekijöiden liikkuessa luonnollisesti koulujen ja työpaikkakeskittymien alueella. Palveluliikenne puolestaan palvelee hienosti vanhempia ihmisiä ja siksi yleensä reitit ovatkin hyvin kiemurtelevia, jotta saadaan esimerkiksi vanhainkodit ja kaikki tärkeimmät keskukset palveltua. Nämäkin linjat ovat kuitenkin kenen tahansa vapaasti käytettävissä.
Muut linjat ovat koko linjastoa täydentäviä, yleensä harvemman vuorovälin omaavia linjoja. Näitä ei välttämättä ole erityisemmin suunniteltu linkittymään minkään tietyn linjan tai alueen kanssa vaan toimii nimenomaan täydentävänä lisätarjontana. Muita linjoja voi myös olla esimerkiksi ruuhka-ajoin ajettavat lisälinjat, jotka ei ruuhkatuntien ulkopuolella liikennöi.
Kohtuuhintaiset ja selkeät liput
Joukkoliikenteen houkuttelevuuteen vaikuttaa myös lippujärjestelmän selkeys ja hinta-laatusuhde. Joukkoliikenteen, kuten minkä tahansa muunkin palvelun hinta olisi hyvä olla kohdillaan tarjottuun palveluun nähden.
Joukkoliikenteen kustannukset muodostuvat tietysti monesta eri asiasta (suurimpina mm. polttoaine- ja kuljettajakulut). Näiden kattamiseksi käytetään lipputuloja, kaupunkien subventiota ja joissain määrin myös mainonnan tuloja. Mitä vähemmän tarvitaan subventiota, on se pääosin hyvä asia sillä silloin lipputulot riittää kattamaan valtaosa kuluista. Useimmiten pienemmissä kunnissa joukkoliikenteen käyttäjähinnat ovat huomattavasti kalliimmat suhteessa tarjottuun palveluun. Hintojen ollessa korkeat palveluun nähden ei kannusta käyttämään joukkoliikennettä, mutta toisaalta hintojen lasku ja palvelun parantaminen kokonaisuudessaan voisi tuoda lisää käyttäjiä. Ongelmaksi vain useasti muodostuu, että kaupunkien pitäisi nostaa subventiotasoa ja tähän ei yleensä riitä tarpeeksi halua, jonka vuoksi joukkoliikenne ei välttämättä saavuta tavoitteitaan.
Lippujärjestelmän tulee myös olla selkeä. Useat eri lipputyypit eri linjoille luovat helposti sekalaisen kuvan. Siitäkin huolimatta, että MaaS tuo helpotusta asiaan tekemällä hankalasta järjestelmästä käyttäjille helppoa on silti selkeä lippujärjestelmä myös joukkoliikenteen järjestäjän etu. Kertaliput, vuorokausiliput, kausiliput ja sarjaliput ovat kaikista selkeimmät lipputyypit, jotka ovat simppeleitä ja tarjoavat varmasti jokaiselle tarpeisiin sopivan lipputyypin. Etenkin, mikäli sarjalipussa on useita matkamäärävaihtoehtoja ja kausilipussa vapaavalintainen kauden määritys.
Matkustajainformaatio
Jotta ihmiset voisi tietää joukkoliikenteen linjaston ja aikataulut, on matkustajainformaation oltava kunnossa niin ennen matkaa, sen aikana kuin sen jälkeen.
Ennen matkaa kokenut matkustaja saattaa katsoa, milloin seuraava vuoro lähtee. Harvemmin joukkoliikennettä käyttävälle on tärkeää tietää seuraavan vuoron saapumisen lisäksi tieto, mitä reittiä ajetaan ja mikä on matka-aika mahdollisine vaihtoineen ja hintatietoineen. Staattiset aikataulut, eli arvioidut ohitusajat kertovat nimenomaan ajan, jolloin vuoron oletettavasti pitäisi olla pysäkillä. Näiden aikojen toteutumista ei yleensä taata, ellei kyseessä ole ajantasauspysäkki tai päätepysäkki, jonka aikatauluja on minuutilleen noudatettava. Hintatiedot on myös asia, joka yleensä ihmisiä kiinnostaa minkä tahansa palvelun, myös joukkoliikenteen käytössä.
Reaaliaikaiset aikataulut puolestaan nimensä mukaisesti kertoo, milloin vuoro oikeasti on pysäkillä. Reaaliaikaiset ja staattiset ajat on hyvä erottaa keskenään, nämä ei ole samoja asioita, vaikka kertovatkin sinänsä saman tiedon mutta eri tavalla. Joukkoliikenteestä saatavalla reaaliaikaisella tiedolla voidaan suodattaa turha odotusaika minimiin (erityisen kivaa silloin jos vaikka bussipysäkillä ei ole katosta ja sataa vettä) ja toisaalta vaihtotilanteessa saada tieto milloin vaihtoyhteys saapuu. Reaaliaikaiset aikataulut parantaa matkustusmukavuutta, sillä ne kertovat vuoron saapumisen totuudenmukaisena ja mahdollistaa myös ajoneuvojen karttaseurannan. Toisaalta useimmat voivat myös kokea pysäkeillä olevat staattiset eli arvoidut aikataulut tärkeiksi yhdessä reaaliaikaisten aikataulujen kanssa.
Kulkuvälineissä matkustajainformaatio on myös tärkeää. Sisänäytöt, jotka kertoo seuraavat pysäkit, ajantasaiset poikkeustiedotteet jne ja kuulutukset kulkuvälineessä helpottavat useimpien, etenkin harvemmin matkustavien matkantekoa. Kuulutuksilla puolestaan voidaan toki helpottaa kenen tahansa matkaa, mutta etenkin sokeat hyötyvät näistä. Lisäksi myös erilaiset mobiilisovellukset ja reittioppaat kertovat matkanaikaista tietoa, kuten missä mennään, milloin vaihtaa, koska perillä jne. ja näitä ollaankin kehitetty viime vuonna runsaasti, helpottaahan se toki matkan suunnittelua ja seuraamista, lisäksi liikenteen harjoittajat ja kaupungit voivat reaaliajassa päivittää tietoja, toisin kuin paperiaikatauluja. Reittioppaat yhä lisääntyvissä määrin puskee myös omaan matkaan liittyviä tiedotteita, aina pienistä muutoksista isompiin häiriöihin.
Matkan jälkeisellä tiedolla tarkoitan tässä tietoa, jolla esimerkiksi kävely tai mikromobiliteetti voidaan yhdistää joukkoliikenteeseen matkan jälkeen, mutta toki myös ennen matkaa MaaS konseptia hyödyntäen. Toisaalta algoritmit ja tekoäly voisi myös käyttäjän aiempaan toimintaan perustuen ennustaa liikkumistarpeita ja antaa räätälöityjä ilmoituksia tulevia matkoja silmällä pitäen.
Liikkuminen palveluna
Liikkuminen palveluna eli MaaS on joukkoliikenteen hyvä kaveri. Hyvin toteutettuna molemmat tarjoavat aidon vaihtoehdon yksityisautoilulle. Liikkuvuuden muuttuessa palveluksi, multimodaalinen liikkuminen tulee aidoksi mahdollisuudeksi. Liikkuvuus palveluna tukee joukkoliikennettä ja parantaa sen saavutettavuutta. Etenkin sillioin, kun sen voi tehdä samalla lipulla. Joukkoliikenteen saavutettavuus paranee, kun esimerkiksi skuutilla tai kaupunkipyörällä voi kätevästi kuljettaa itsensä joukkoliikenteen ääreen tai sieltä pois.
Liityntäpysäköinti
Liityntäpysäköinti on helppo tapa saada matkaketju toimimaan harvemmin asutuilla alueilla. Pysäköinti on autoille ja/tai pyörille ja ne sijaitsevat runkolinjojen liikkumispisteiden välittömässä läheisyydessä. Liityntäpysäköinnilla vähennetään myös joukkoliikenteen yhtä käytön estettä eli "first mile / last mile"- ongelmaa. Liityntäpysäköintiä suunniteltaessa ja toteuttaessa on pidettävä huoli, että se on oikeasti relevantti vaihtoehto henkilöautoiluun nähden ja että auto-/pyöräparkit ovat turvallisia ja niihin uskaltaa jättää ajoneuvon. Turvallisuutta voidaan parantaa mm. kameravalvonnalla ja pyörien runkolukitusmahdollisuuksilla. Liityntäpysäköinti voi olla ilmaista tai maksullista tai se voidaan integroida osaksi joukkoliikennelippua.
Luotettavuus
Joukkoliikenteessä luotettavuus on yksi houkuttelevuutta määräävä tekijä. Käyttäjän on voitava luottaa siihen, että vuorot kulkevat ajallaan ja että ne ylipäätänsä kulkevat. Peruutukset ovat tietysti aina mahdollisia, mutta jos ne rupeavat olemaan toistuvia, se syö luotettavuutta. Luotettavuuden edistämisessä myös matkustajainformaatio esimerkiksi ajamattomasta jäävistä vuoroista mahdollisimman reaaliaikaisesti parantaa myös joukkoliikenteen käytön mukavuutta kun matkustaja voi tarvittaessa ottaa alleen toisen kulkumuodon. Joukkoliikenne-etuuksien, kuten liikennevalo- tai kaistaetuuksien avulla voidaan parantaa joukkoliikenteen täsmällisyyttä ja sujuvuutta, mitkä auttavat osaltaan myös luottamuksen rakentamisessa. Pääosin raideliikenne pysyy kumipyöräliikennettä paremmin aikataulussaan, jolloin täsmäprosentti on parempi.
Kutsuohjattu joukkoliikenne (AV)
Kutsuohjattava joukkoliikenne on nimensämukaisesti kutsuttava. Se voidaan toteuttaa muutamallakin tavalla, josta on kerrottu tarkemmin tällä sivulla alempana. Kutsuohjattavalla joukkoliikenteellä saadaan kustannusäästöjä ja kohdennettua tarjontaa oikeaan aikaan ja paikkaan todellisen kysynnän mukaan. Kysynnän ennustamista auttaa myös älykkäät liikkuvuustiedot, jotka perustuvat ihmisten aiempaan liikkuvuuteen. Tämäntyyppiset palvelut sopivat ennen kaikkea alueille, jotka ovat katveessa joukkoliikenteen tarjonnasta harvaan asutusta maaseudusta aina tiheään kaupunkiympäristöön, mutta toteutustapa tietysti vaihtelee aalueen mukaan. Kaupungeissa tämä on luontevinta myös yöaikaan, jolloin liikennettä on muutenkin vähemmän. Kutsuohjattuna joukkoliikenne toimisi tulevaisuudessa parhaiten ja tehokkaammin itseohjautuvina kulkuvälineillä. Tällöin esimerkiksi ihmiskuljettajia ei tarvitsisi pitää valmiudessa, mikä muuten lisäisi kustannuksia.
Joukkoliikenteen houkuttelevuuden haasteet 😫
Joukkoliikenteen houkuttelevuuden haasteet ovat pitkälti ylläolevien vastakohdat. Niiden lisäksi haasteita luovat myös poliittinen päätöksenteko, sillä yleensä erilaiset strategiset tavoitteet menevät ristiin konkreettisten päätösten kanssa (toki näin monessa muussakin asiassa). Esimerkiksi Suomessakin monessa kaupungissa on kivat ilmastotavoitteet ja jopa tarkat vaiheet liikennejärjestelmän kehitykselle. Sitten kun ollaankin päätösten edessä, valitettavan useasti tehdään päinvastaisia päätöksiä. Ne taas ei nosta houkuttelevuutta ja sitä myöden matkustajamääriä. Ja oravanpyörä on valmis! Yleensä kaupungit/muut rahoittajatahot ei välttämättä subventoi täysin joukkoliikennepalvelua, koska käyttäjämäärät ovat pienet. Käyttäjämäärät ovat pienet, koska subventioasteen pienuudesta johtuen tarjontaa ei ole paljoa ja siitä syystä joukkoliikenne ei ole houkuttelevaa. Tämä on ongelmallista, mutta lähes poikkeuksetta kaikki joukkoliikenteen parannustoimet auttavat houkuttelevuuden kasvatuksessa ja sitä myöden auttaa lisäämään matkustajamääriä. Etenkin jos joukkoliikenne järjestelmä saadaan oikeasti houkuttelevaksi ja toimivaksi. Tällä ei siis tarkoiteta pelkästään tarpeeksi tiheitä ja selkeitä linjoja, vaan myös linjaston yhteensopivuus, hinnat/liput, informaatio jne kaikki mikä joukkoliikenteesen liittyy. Yleensä subventioastetta nostetaan, mutta reiluilla parannuksilla joukkoliikennejärjestelmän lipputulot nousee niin, että subventiota voidaan pienentää ja joukkoliikenne pyörii entistä enemmän asiakastuloilla. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden haasteena on nykytilanteessa myöskin erilaiset lippujen ostopaikat. Jokaisella liikenteenharjoittajalla on omat kanavansa eikä aina käyttäjä ota selvää mistä lippu tulisi hankkia. Edistämällä MaaSia voidaan monimutkaisesta järjestelmästä tehdä käyttäjälle helppo.
Kaukojoukkoliikenne 🚉
Kaukoliikenteessäkin joukkoliikenteellä on paikkansa, jossa bussit ja junat ovat suosituimmat liikennevälineet, etenkin jos katsotaan maan sisällä tapahtuvaa liikennettä. Valtaosa kaukoliikenteen matkoista kuitenkin tehdään henkilöautolla, mutta olisiko joukkoliikenteen kokonaisvaltaisella kehityksellä, kuten Suomessa lähijunaliikenteen käyttöönotto uusilla alueilla tai uusilla palveluilla mahdollisuutta korvata ja täten vähentää automatkoja pidemmillä matkoilla? Toisaalta tulevaisuudessa myös itseohjautuvat autot (yhteiskäyttöisenä!) voisi edistää tätä yhdessä joukkoliikenteen kanssa. Kaukojoukkoliikenne on pitkälti markkinaehtoista, eli ilman julkista tukea olevaa liikennettä. Tästä syystä esimerkiksi poikittaisyhteydet ovat yleensä heikompia, sillä markkinaehtoisessa liikenteessä ne eivät ole taloudellisesti kannattavia. Isompien kaupunkien välillä se on luonnollisesti kaikista kannattavinta, jonka myötä myös vuorotarjontaa on eri yritystenkin välillä on runsaasti. Valtio ja kunnat voi toki ostaa bussi- tai junaliikennettä, näin on toki tehtykin esimerkiksi Suomen taajamajunaliikenteen osalta ja Tampereeen seudulla M-lähijuna, jolle viime vuoden elokuussa lisättiin vuorotarjontaa kaupunkien nostaessa subventiota. Toisaalla, eli Lappeenrannassa kaupunki on harkinnut ostavansa vuoroparin Helsinkiin/-stä hiljaisempana ajankohtana. Tätä soisi toki enemmänkin.
Kaukojoukkoliikenteessä, kuten kaupunkiliikenteessäkin on tärkeää hoitaa runkolinjat raideliikenteellä, koska silloin nopeus ja kapasiteetti voidaan saada niin hyväksi, että se houkuttelee joukkoliikenteen käyttöön. Samalla on pidettävä myös huoli jatkoyhteyksistä oli se sitten ennen tai jälkeen. Bussit soveltuvat hyvin myös asemien liityntäliikenteeseen, ainakin jos on pienempi kaupunki ja täten matkustajamäärät myös pienempiä. Kaupungeissa raitiotie/lähijunaliikenne on järkevää, jos vain väestöpohja (tiheässä kaupungissa yleensä antaa) antaa sille edellytyksiä. Toki myös mikroliikkuvuus ja pian myös itseohjautuvat ajoneuvot voidaan hyvin kudota osaksi palvelukokonaisuutta, jolloin syntyy oiva matkaketju ovelta-ovelle periaatteella.
Tätä ei ehkä aina tule niinkään mietittyä, mutta lento- ja laivaliikennekin on joukkoliikennettä. Kyllähän näissäkin kuljetetaan useita matkustajia samalla kulkuvälineellä. Vaikka laivamatkasta saattaa monille tulla mieleen railakas bilettäminen, niilläkin silti kuljetaan myös maasta (tai maan sisällä kaupungista) toiseen tai sitten ihan 23h risteily. Itse asiassa maasta toiseen ja maiden sisällä liikkuminen on järkevää, kun se tehdään ensisijaisesti raideliikenteellä etenkin jos mietitään ilmastoystävällisyyttä. Tulevaisuudessa voit yöjunailla Eurooppaan ja ehkäpä EU:n ulkopuolelle! Näin ollen raideliikenteeseen kannattaa oikeasti panostaa. Raideliikenteeeseen saadaan myös nopeutta enemmän kuin kumipyöriin ja toisaalta, raideliikenteellä on myös enemmän kapasiteettia kuljettaa isompaakin ihmismäärää.
Kaukoliikenteessäkin on siis panostettava sujuvuuteen, runkolinjoihin, liityntäpysäköintiin ja matkustajainformaatioon. Kaukoliikenteessä myös lippujen ostamisen helppous on suuressa roolissa, kaukoliikenteessä ne useimmiten ostetaan etukäteen hyvissä ajoin jolloin lipun saa edullisemmin. Kaukoliikenteessä voidaan myös yhdistää lippujenostomahdollisuuksia ja integroida ne osaksi paikallisliikennettä. Kaukoliikenteessä suurin haaste on juurikin se, että harvalla matka on "asemalta asemalle"- tyyppistä, eli tulee "first mile / last mile"- ongelma. Käytännössä siis se, miten matkustaja pääsee asemalle/-lta on ajoittain suuri haaste varsinkin pienemmissä kunnissa, joissa ei välttämättä ole kovin laadukasta joukkoliikennettä tai muitakaan liikkumisen palveluita. Itseohjautuvat ajoneuvot voisi helpottaa tätä asiaa, sillä älykkääseen liikkuvuusdataan pohjautuen voidaan saada tietoa milloin ajoneuvoja tarvitaan milloinkin ja ajoneuvot voisi älykkäästi itse aikatauluttaa saapumisen asemalle esimerkiksi juna-aikataulun ja matkustajamäärän mukaan. Tärkeää on myös panostaa eri kulkumuotojen, kuten junan + bussin saumattomat vaihdot, jossa useiden kaupunkien matkakeskukset/liikkumispisteet ovat oivia paikkoja eri kulkumuotojen yhdistämiseen, samalla tavalla kuin liikkumispiste.
Yleensä joukkoliikenteeseen ja etenkin sen käyttämättömyyteen liittyvissä kyselyissä on selvinnyt, että suurimmat syyt on olla käyttämättä joukkoliikennettä on etenkin harva vuoroväli, toimimaton linjasto ja liian kalliit hinnat sekä nopeus henkilöautoiluun nähden. Useimmat ihmiset varmasti käyttäisi enemmänkin joukkoliikennettä, kunhan se on oikeasti, aidosti mahdollinen.
💡 Ketjutusta matkaan?
Matkaketjulla tarkoitetaan sitä, että yhden matkan tekoon yhdistetään useita eri kulkumuotoja. Matkaketjussa samalla lipulla voi suorittaa koko matkan. Matkaketjusta käytetään myös nimitystä multimodaalinen liikkuvuus (multimodal mobility). Se siis on osa MaaS-konseptia.
Joukkoliikenne kaupunkikehityksessä 🏙
Joukkoliikenne edistää hyvää kaupunkikehitystä ja auttaa osaltaan kaupunkien ja kuntien ilmastotavotteiden saavuttamisessa. Joukkoliikenteen palvellessa tarpeeksi hyvin, se kuljettaa useita ihmisiä samaan aikaan paikasta toiseen. Kaikilla ei luonnollisestikaan ole samaa määränpäätä, mutta tehokkaalla joukkoliikenteen kehityksellä yhdessä muiden kestävien kulkumuotojen kanssa voidaan saada tehostettua kaupunkitilan käyttöä ja vähennettyä päästöjä, ruuhkia ja meluja. Maailmalla on hyviä esimerkkejä, että kun joukkoliikennettä kehitetään rohkeasti, niin sen houkuttelevuus kasvaa ja samalla myös käyttäjämäärät. Yleensä raideliikenne houkuttelee bussiliikennettä enemmän matkustajia, toki ihan jo kapasiteettinsa mutta myös luotettavuuden ja pysyvyytensä vuoksi.
Joukkoliikenteellä on paikkansa myös pienemmissä kaupungeissa. Säännölliselle linjaliikenteelle ei välttämättä ole edellytyksiä kuin korkeintaan muutaman tunnin arkivuorokaudessa, mutta muutoin palvelua voisi toteuttaa kutsuohjatusti. Joukkoliikenteen tarkoitus on kuitenkin nimensä mukaisesti kuljettaa joukkoja.
Tilankäyttö
Tilankäyttö saadaan järkevöitettyä, mitä useampi saadaan houkuteltua joukkoliikenteeseen (tai muihin kestäviin kulkumuotoihin). Joukkoliikenne on hyvinkin tilatehokasta ja kun yhä useampi saadaan luopumaan autostaan, voidaan autojen nyt käyttämätä valtava tilankäyttö käyttää johonkin muuhun, mikä oikeasti parantaa kaupungin viihtyisyyttä ja parhaimmassa tapauksessa jopa elinvoimaa ja houkuttelevuutta. Mietipä, mitä kaikkea esimerkiksi nyt valtavasti tilaa käytettäviin parkkipaikkoihin voitaisiin luoda. Vain mielikuvitus on rajana!
Tilankäytön ja muiden kulkumuotojen yleistyessä myös ruuhkia saadaan vähennettyä. Tälläkin on vaikutuksia kaupunkitilaan, joka voidaan antaa muille kulkumuodoille tai jollekin ihan uudenlaisella kaupunkikehitykselle, kuten puistoille.
Imago
Imago paranee kaupungilla, koska se kertoo paitsi siitä, että kaupunki pyrkii mahdollisimman toimivaan ja tehokkaaseen liikennejärjestelmään myös osaltaan ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan panostamalla parempaan liikennejärjestelmään. Mikäli kaupungissa panostetaan lisäksi myös MaaS palveluihin, parantaa se entisestään joukkoliikenteen saavutettavuutta ja yksityisautoilun vähentämistä. Aiemmassa kohdassa mainittu tilankäyttöä vapautuu myös muulle, millä voidaan luoda houkuttelevaa kaupunkia.
Ilmanlaatu ja melu
Ilmanlaatu paranee, etenkin silloin jos polttomoottoriautoja saadaan vähennettyä liikenteestä. Tutkitusti pakokaasut ja myöskin katupöly ovat terveydelle haitallista. Parempi ilmanlaatu on kaikille hyväksi. Melun vähentäminen kaupunkiympäristössä on tärkeää, sillä melukaan ei tietysi tee hyvää. Mitä ruuhkaisempi ja meluisampi katu, sen ikävävämpi siinä on käyttää mitä tahansa kulkumuotoa kuin autoa etenkin, kun yleensä nämä ovat nimenomaan autoilu edellä suunniteltuja katuja.
Samalla tavalla on tärkeää, että joukkoliikenne muuttuu käyttämään kestäviä käyttövoimia, kuten sähköä. Suomessa joukkoliikenteen sähköistys paikallisliikenteessä on hyvällä mallilla, sillä uusia sähköbusseja tulee jatkuvasasti liikenteeseen, ihan jo EU lainsäädännönkin seurauksena.
Suomessa Turun seudun joukkoliikenne eli Föli on yksi edelläkävijä sähköbussien määrässä suhteutettuna liikenteen tasoon. Savonlinna taas on kokonaan sähköistänyt paikallisliikenteensä, ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Toki on otettava huomioon, että Savolinnan paikallisliikenteessä on käytössä 8 autoa jotka on helppo sähköistää kerralla, kun Fölin liikenteessä on noin 180 autoa eri liikennöintisopimuksineen tekee siitä hitaampaa. Joukkoliikenne sähköistyy Suomessa vauhdilla, paitsii EU lainsaadännön (joka edellyttää puhtaita ajoneuvoja), mutta myös kaupunkien ilmastotavoitteet painavat vaakakupissa. Esimerkkinä Turku on esimerkiksi tehnyt päätöksen, että koko joukkoliikenne on sähköistetty (tai jotain muuta kestävää käyttövoimaa) vuoteen 2029 mennessä!
Tasa-arvo ja liikenneköyhyys
Tasa-arvo ja liikenneköyhyys laskevat, kun kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet liikkua kohtuullisilla kustannuksilla ja vaivalla kaikkiin päivittäisiin tarpeisiin. Tänä päivänä liikkuminen ei ole tasa-arvoista eikä oikeastaan edes kaikille tarpeeksi edullista. Meidän ei pidä halventaa ja helpottaa autoilua, vaan tehdä kaikista muista liikkumismuodoista niin houkuttelevia, ettei oman auton käytölle ole tarvetta niin, että se olisi ainoa vaihtoehto liikkumiselle.
Lue lisää tasa-arvosta ja liikenneköyhyydestä omalla sivulla >>
Joukkoliikenteen edistäminen haja-asutusalueella? 🌲
Kaupunkimaisessa haja-asutusalueella
Tarkoitetaan esim. esikaupunkialuetta tai aluetta, joka on harvaan asuttua mutta isompi kaupunki jonkin matkan päässäKaupunkimaisessa haja-asutusalueessa on mahdollisuuksia järjestää liikennettä usealla tapaa. Kaupunkimaisella haja-asutusalueella tarkoitan tässä esimerkiksi harvemmin asuttua taajamaa, jossa joukkoliikenteelle ei ole kannattavia edellytyksiä. Näillä alueilla on kuitenkin paljon potentiaalia, jolla saadaan liikennejärjestelmää toimimaan myös ilman autoa.
Liityntäpysäköinti
Liityntäpysäköinti, se voi olla joko autoille ja/tai polkupyörille. Se sijaitsee joukkoliikenteen runkolinjan/liikkumispisteen välittömässä läheisyydessä, josta vaihto kulkuvälineestä toiseen on tehty mahdollisimman helpoksi. Liityntäpysäköinnin rooli esimerkiksi itseohjautuvien autojen yleistyessä on vielä avoin ja vain aika näyttää, mihin suuntaaan tämän saralla mennään. Toki esimerkiksi mikroliikkuvuus ja muut yhteiskäyttöiset kulkumuodot edistää liityntäpysäköintiä, koska kukaan ei ole määrittänyt, etteikö yhteiskäyttöisillä kulkuvälineillä voisi olla liityntäpysäköintiä.
On demand ratkaisut (AV-autot)
Itseajavat ajoneuvot tuovat esimerkiksi yhteiskäyttöisiä robotaxeja, jotka toimivat älykkäästi tarpeeseen ja dataan pohjautuen "on demand"- tyyppisesti. Taajamissa voidaan toki myös ajattaa itseohjautuvia sukkuloita (ns. "shuttlebusseja"), jotka ovat niin ikään pieniä itseajavia busseja, joihin mahtuu vähintään yli kymmenen henkilöä. Robotaksit voisi kuljettaa ihmisiä joustavasti joko joukkoliikenteen runkolinjoihin liittymällä tai sitten vieden matkustajan koko matkan robotaksilla. Riippuu tietysti hieman määränpäästä, johon on matkalla. Sukkulat voisi toimia parhaiten ns. "syöttölinjana" runkolinjan/liikkumispisteen luokse, josta matka voi jatkoa jollain toisella kulkuvälineellä matkaketjun muodossa. Nämä voisi viedä ihmiset myös lähipalveluiden ääreen. Tämä on se, mihin tulevaisuus on meitä varmasti enemmän viemässä.
Tällaisilla alueilla myös on-demand ratkaisut, joissa on kuljettaja mukana (eli hieman kuin taksin ja joukkoliikenteen välimaasto, mutta moderni sellainen) voi tällaisilla alueilla olla myös kannattavaa. AV-autoilla saadaan toki oikeasti kohdennettua kapasiteettia sinne, mihin milloinkin tarvitaan ja se säästää myös kuluja.
Lähipalvelut/verkkokauppa
Toimivat lähipalvelut vähentävät liikkumistarvetta ja tätä myöden myös vähentää tarvetta liikkumiselle. Lähipalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi päivittäistavarakauppaa ja muita välttämättömiä palveluita. Lähipalveluiden ansiosta voidaan osaltaa edistää kestävää liikennejärjestelmää, kun lähialueelta pääsee esimerkiksi kävellen tai pyörällä suoraan palveluiden äärelle. Toisaalta lähipalvelut voisi myös vähentää tarvetta liikkumiselle, kun kaikki tarvittava on lähellä. Lähipalveluiden kupeessa voisi olla myös liikkumispiste helpottamaan paikasta toiseen liikkumista.
Yhteiskäyttökulkuneuvot
Yhteiskäyttökulkuneuvot esimerkiksi yhteiskäyttöautot, kaupunkipyörät, -skuutit jne edistävät jakamistaloutta ja auttavat edistämään myös liikkumistarpeen optimointia. Yhteiskäyttökulkuneuvoilla saadaaan myös kustannussäästöjä.
Tänä päivänä joillakin taloyhtiöillä kaupungeissa on tarjolla yhteyskäyttöautoja & -pyöriä asukkaiden käyttöön. Myöskin useimmissa Suomen kaupungeissa viime vuosina yleistyneet kaupunkipyörät ja skuutit ovat yhteiskäyttöisiä. Yhteyskäyttöiset kulkumuodot edistävät myös MaaS:a ja liityntäpysäköintiä.
Maaseutumaisessa haja-asutusalueella
Tarkoitetaan aluetta, josta on pitkät välimatkat lähimpään kaupunkikeskukseen eikä säännöllistä joukkoliikennepalvelua ole lähistöllä.Maaseutumaisessa haja-asutusalueella on mahdollisuuksia järjestää liikennettä muutamilla eri tavoilla. Luonnollisesti vaihtoehtoja ei ole yhtä runsaasti kuin kaupungeissa, eikä ne ratkaisut edes palvelisi maaseudulla. Tälläisillä alueilla voidaan kuitenkin myös tarjota pitkälti kutsuohjattua joukkoliikennepalvelua ja liityntäpysäköintiä sekä kokonaan uudenlaisia palveluita.
Liityntäpysäköinti
Tämä voi olla joko autoille ja/tai polkupyörille. Se sijaitsee joukkoliikenteen runkolinjan/liikkumispisteen välittömässä läheisyydessä, josta vaihto kulkuvälineestä toiseen on tehty mahdollisimman helpoksi. Maaseudulla voi tosin olla hyvinkin pitkiäkin matkoja liityntäpysäköintiin, joten on tarpeen punnita onko siinä järkeä, jotta se on aidosti relevantti vaihtoehto omaan autoon nähden. Liityntäpysäköinnin rooli esimerkiksi itseohjautuvien autojen yleistyessä on vielä avoin ja vain aika näyttää, mihin suuntaaan tämän saralla mennään. Ehkä liityntäpysäköinti muuttuu kokonaan MaaS pohjaiseksi, jolloin yhteiskäyttöisyys on valtavirtaa.
On demand ratkaisut (AV-Autot)
On demand- tyyppiset ratkaisut, esimerkiksi robotaxit voisi älykkääseen liikkuvuusdataan pohjautuen tarjota joustavia ja toimivia vaihtoehtoja myös maaseudulle. Taksiin mahtuisi myös useampia henkilöitä, jolloin kulut myös yksittäisen matkan hinta alenee merkittävästi. Taksi voisi noutaa kyydin haluavan hänen kotiosoitteestaan tai sen lähettyviltä ja viedä esimerkiksi lähimpään kaupunkikeskukseen kauppaan tai töihin - tai mihin ikinä. Mikseipä ei myös osana matkaketjua yhdistäen kaukoliikenteeseen. Tämänkaltaisilla alueilla ongelma tietysti on hieman se, että jos ajoneuvo tilataan nopeaan tarpeeseen, niin tällöin voi olla ettei ajoneuvo välttämättä heti ole kodin lähettyvillä. Älykkäällä liikkuvuusdatalla tätäkin voidaan ennustaa, joka helpottaisi liikkumistarpeita myös maaseudulla.
Tällaisilla alueilla myös on-demand ratkaisut, joissa on kuljettaja mukana (eli hieman kuin taksin ja joukkoliikenteen välimaasto, mutta moderni sellainen) ei pääsääntöisesti ole kovin kannattavaa. AV-autoilla saadaan oikeasti kohdennettua kapasiteettia sinne, mihin milloinkin tarvitaan ja se säästää myös kuluja, myös syvällä maaseudulla. Tämäntyyppiset palvelut tulee mullistamaan liikkuvuutta ennen kaikkea harvaan asutuilla seuduilla.
Verkkokauppa/Digitalisaatio
Siinä missä kaupunkilaiset ovat tottuneet mitä moderneihimpin ja jatkuvasti kehittyviin kotiinkuljetuspaveluihin, niin maaseudulla se ei välttämättä ole yhtä tuttua palveluiden puuttuessa. Ruokien tai muiden tuotteiden kotiinkuljetuksen helpompi saavutettavuus mahdollistaisi myös maaseudulla sen, ettei kauppaan tarvitsisi lähteä itse ja täten olla riippuvainen omasta ajoneuvosta. Toki robotaxit/sukkulat ja muut itsestään ohjautuvat ajoneuvot voisi myös kuljettaa ihmisille tavaroita, myös syvällä maaseudulla. On mahdollista myös yhdistää ihmisten ja tavaroiden liikkumispalvelut esimerkiksi: ensin kaupungista voitaisiin maaseudulle tuoda kotiinkuljetuksella tuotteita, kun taas paluumatkalla kaupunkiin se nappaa matkustajia mukaansa. Tämähän myös vähentää liikkumistarvetta ja siinä samalla myös joukkoliikenteen tarvetta. Tämä kuitenkin on järkevää ja varsinkin tässä liikkuvuusdatalla on tärkeä rooli. Hieman toki riippuen alueesta, niin lähipalvelutkin voisi olla ratkaisu, mutta kun puhutaan nimenomaan maaseudusta, jossa naapurit asuu kilometrien päässä niin siellä ei lähipalveluille ole edellytyksiä.
Digitalisaatio voi vähentää liikkumistarvetta maaseudullakin huomattavasti, kun ei tarvitse matkustaa vaan asiat voi hoitaa sähköisesti. Tämä luonnollisesti edellyttää sitä, että palvelut ovat mahdollisimman hyvin sähköisiä.
Mikä on joukkoliikenteen tulevaisuus? 🔮
Joukkoliikenteen tulevaisuus ainakin nykyisessä muodossaan nousee esille yleensä, kun puhutaan MaaS:sta tai itseohjautuvista autoista. Onko joukkoliikennettä tulevaisuudessa? Jos on, niin millaista se on? Mietitäänpä hetki! Ensin koronapandemia kuritti joukkoliikennettä ja kuihduttaen tarjonnan minimiin ja hiljaisemmat reitit jopa kokonaan. Nyt sitten sodasta alkanut kriisi, joka on nostanut esimerkiksi polttoaineen hinnat korkeiksi, aiheuttaa matkustajahintojen nousupaineita (etenkin markkinaehtoisessa liikenteessä) ja vähentyneistä matkamääristä johtuen tämä on myrkkyä. Toisaalta, junamatkustaminen on ollut paikoin jopa suositumpaa, kuin vuonna 2019, joka toki kertoo siitä, että kulkumuoto-osuuden jakautumisessa on tapahtumassa murros. Esimerkkinä VR matkustajamäärät vuonna 2023 oli jopa 14% suurempi eli yli 15 milj. matkaa joka on samalla kaikkien aikojen ennätys. Toki tämä on hieman loiventunut, kuten yleisesti ihmisten liikkumistarve on varmasti vähentynyt mm. etätöiden yleistymisen myötä. Pikemminkin em. luku kertoo siitä, että kesällä patoutunut kotimaanmatkailu pääsi valloilleen. Varmasti korkeilla polttoaineen hinnoilla on myös merkitystä. Kaupunkiliikenteessä, kuten toki myös kaukoliikenteessä puolestaan esimerkiksi juurikin lisääntyneen etätyön ja palvelujen kulutuksen muuttuisen seurauksena matkustajamäärät ovat edelleen alhaisia koronan jäljiltä. Nähtäväksi jää, palaavatko ne koskaan samalle tasolla. Jos eivät, se tarkoittaa joko lipunhintojen korotusta tai palvelutarjonnan vähentämistä - pahimmassa tapauksessa molempia!
Nykyisin joukkoliikenteessä on linjoja, jotka kuljettavat pitkälti enemmän tyhjiä penkkejä, kuin matkustajia. Tämä ei ole tehokasta ja tälläisen joukkoliikenteen päätös on varmasti tulossa. Toisaalta, tälläisiä linjoja voidaan korvata esimerkiksi shuttlebus- tyyppisillä ratkaisuilla, jolloin niitä voidaan ajaa kiinteinä reitteinä joko säännöllisesti tai kutsuohjattuna silloin, kuin niitä tarvitaan. Joka tapauksessa liikennejärjestelmämme on muutumassa entistä automaattisemmaksi ja kutsuohjautuvuuteen, jolloin voimme optioida kalustoa myös joukkoliikenteessä. Yhä suositumpaa on myös multimodaali matkanteko, jossa matkakeskukset ja liikkumispisteet ovat suuressa roolissa yhdistäen eri kulkuvälineet. On todennäköistä, että kun robotisaatio muuttaa kulkuvälineet itseohjautuviksi, niin tyhjien penkkien kuljettaminen on historiaa. Toisaalta se on myös kustannustehokasta, että kalustoa voidaan kohdentaa tarpeen vaatiessa sinne, minne on tarvetta. Ja samalla jättää tyhjät vuorot ajamatta.
Joukkoliikenne on kestävän kaupunkikehityksen kannalta välttämätöntä, kun tavoitteena on tilatehokas kaupunkiympäristö, samalla kun vähennetään ruuhkia ja päästöjä. Kaupungeissa joukkoliikenteen kehitys on luonnollisesti helpompaa koska väestöpohjaa on tarpeeksi, mutta jos annamme mahdollisuuden on siihen vaihtoehtoisia tapoja myös maaseuduilla. Yhdessä MaaS:n kanssa joukkoliikenteen houkuttelevuus kasvaa. Kasvavat kaupungit tarvitsevat tehokasta ja sujuvaa joukkoliikennettä, jos aikovat pysyä mukana kehityksessä. Joukkoliikenteelle on itseohjautuvista ajoneuvoista huolimatta kysyntää tulevaisuudessakin. Oikeastaan ajoneuvojen itseohjautuvuus auttaa myös joukkoliikennettä, sillä kalustoa voidaan dynaamisesti reitittää sinne, minne kysyntää kulloinkin on. Samalla saadaan myös oikean kokoista kapasiteettia eikä tarvitse ajaa reittejä, jos niille ei oikeasti ole kysyntää. Toisaalta, muut liikkumismuodot (esim. AV-autot) voi olla tulevaisuudessa suurikin haastaja joukkoliikenteelle. Mikään kulkumuoto ei kuitenkaan yksistään voi tulevaisuudessakaan kattaa kaikkia ja kaikkien liikkumistarpeita, joten siksi meidän pitää nivoa kaikki liikkusmismuodot järkevästi osaksi kokonaisuutta.
❓ Mikä liikkumispiste ja matkakeskus?
Liikkumispiste eli "Mobility hub" on paikka, jossa yhdistyy joukkoliikenne, mikromobiliteetti ja mahdollisesti myös liityntäpysäköinti. Näissä kulkuvälineestä vaihtaminen on tehty saumattomaksi. Liikkumispisteitä voi kaupungissa olla useita ja yleensä ne on helppo sijoittaa merkittäviin keskuksiin ja sellaisille alueille, josta esimerkiksi muilla liikkumismuodoilla olisi paikkansa joukkoliikenteen jatkeena. Liikkumispisteessä voi olla jokin pieni kauppa/kioski joka voi hyödyntää potentiaalista asiakasvirtaa.
Matkakeskus taas on isompi ja niitä yleensä varsinkin Suomen kaupungeissa on yksi. Kuvassa Jyväskylän matkakeskus. Se yhdistää kaiken joukkoliikenteen, mikromobiliteetin ja liityntäpysäköinnin yhteen paikkaan. Kulkuvälineestä toiseen vaihto on todella saumatonta. Matkakeskukset ovat yleensä kaupungin keskustoissa, joista on myös kävelyetäisyydellä kaikki tarvittavat palvelut. Matkakeskus itsessään isommissa kaupungeissa voi sisältää runsaasti palveluita, kuten kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.
Jäikö jokin mietityttämään?
Mikäli jokin asia on hassusti tai kaipaat lisätietoja/tarkennuksia, kerro siitä rohkeasti!